Dziś jest czwartek, 11.09.2025, imieniny Jacka, Dagny
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » KGW Malano-wianki » Aktualności » Koło Gospodyń Wiejskich w Malanowie Malano-Wianki wzieło udział w konkursie na Najlepszą Babkę Wielkanocną

Koło Gospodyń Wiejskich w Malanowie Malano-Wianki wzieło udział w konkursie na Najlepszą Babkę Wielkanocną

20250411_141907

W piątek, 11 kwietnia 2025 r. Koło Gospodyń Wiejskich w Malanowie Malano-Wianki wzięło udział w konkursie dla KGW z powiatu tureckiego na „Najlepszą Babkę Wielkanocną”, którego organizatorem był poseł Ryszard Bartosik. W konkursie wzięło udział 35 Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu.

Celem konkursu była nie tylko rywalizacja, ale także promocja dziedzictwa kulinarnego regionu i integracja środowisk wiejskich. Uczestniczki zaprezentowały najróżniejsze wersje babek wielkanocnych – od klasycznych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, po nowoczesne interpretacje.

Nasze koło zaprezentowało babę z suszonymi owocami. Baba została polana lukrem królewskim i udekorowana masą cukrowa, jadalnymi płatkami chabru oraz skórką pomarańczową. Babka jest wilgotna, puszysta a dodatek owoców sprawia, że jest bardzo aromatyczna.

Babka z suszonymi owocami to dobre ciasto do kawy i nie tylko. Można ją przygotować na świąteczny stół.

Poniżej przepis na naszą babkę

Składniki:

  • 250g masła
  • 200g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 240g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g moreli suszonych
  • 130g rodzynek
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 50g śliwki suszonej
  • 100g żurawiny suszonej
  • 1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

  1. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy żółtka miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Po chwili dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie dodajemy do reszty.
  4. Owoce suszone kroimy na mniejsze kawałki obsypujemy 1 łyżką mąki ziemniaczanej, mieszamy, dodajemy do reszty.
  5. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką, wykładamy ciasto, wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 180 °C około 55 minut.

Ewelina G

 


Galeria zdjęć


Pozostałe aktualności